Alsof ik Cicero zelf was

Alsof ik Cicero zelf was

28 december 2023

Al in 1375 werd in een klooster in Leeuwarden Latijn onderwezen. In de negentiende eeuw werd de Latijnse ‘stadsschool’ een Stedelijk Gymnasium, dat in de twintigste eeuw gezelschap kreeg van een Gereformeerd (later: Christelijk) Gymnasium. Deze opstellen gaan over beide scholen, hun leerlingen en hun omgang met de klassieke oudheid en de moderne samenleving. Cultuurhistoricus dr. Kees Kuiken laat zien dat de Leeuwarder gymnasiasten en hun voorgangers geen saaie boekenwurmen waren maar juist voortdurend meebewogen met maatschappelijke veranderingen. Het klassieke thema van ‘gedaanteverwisselingen’ (metamorphoses) loopt daarom als een rode draad door deze boeiend geschreven – en vaak verrassende – historische essays.

C.J. (Kees) Kuiken deed in 1972 eindexamen Gymnasium-β aan het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. De Franse lessen van mej. Glaudé (‘Avez-vous lu un bon livre?’) zijn hem bijzonder bijgebleven. Kuiken was van 1981 tot 2013 gerechtstolk en beëdigd vertaler Chinees, promoveerde in de godsdienstwetenschap (Groningen 2002) en de letteren (Groningen 2013) en is nu zelfstandig cultuurhistorisch onderzoeker in Haren (Groningen). 

Het boek ‘Alsof ik Cicero zelf was’  (ISBN: 9789083344829) verschijnt bij uitgeverij Wijdemeer. Gebonden € 22,50 (128 pagina’s, geïllustreerd, deels in kleur, met bibliografie en personenregister)

Meer informatie:

Foto Kees Kuiken: © John Stoel, Haren

Dit is een publicatie van een alumnus van het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden. Kijk voor een overzicht op deze pagina. Wil je je eigen publicatie of die van een schoolgenoot onder de aandacht brengen, stuur dan een reactie.