Ter ere van de 75ste verjaardag van Eddie Scholl schreef politicus Remco Heite een korte schets van zijn illustere schaakcarrière.
Eddie Scholl 75 jaar
Eergisteren vierde Eddie Scholl, boegbeeld van Philidor Leeuwarden zijn 75ste verjaardag. Een moment om bij stil te staan. Het betreft tenslotte niet de eerste de beeste schaakcoryfee. Op de clubsite van de Groninger Combinatie werd hij vorig jaar een legende genoemd.
Of hij daarmee nu echt blij was valt te betwijfelen. Het eervol bedoelde predicaat duidt op een vergevorderde leeftijd, terwijl hij er niet de man naar is om zich als dusdanig voor te doen. Wel is hij genoeg mopperkont om over leeftijd te klagen. Al doelt hij liever op zijn Philidorteam dan op zichzelf: ”We spelen jaar in jaar uit met bijna steeds hetzelfde team. We worden ieder jaar iets ouder en leveren steeds meer in.”
Dat ouderdom met gebreken komt geldt overigens niet zozeer voor een vereniging. Sterker: een club gaat prat op een lange historie. Het was reden om het jaar van ontstaan van de Leeuwarder schaakclub in de naam op te nemen: Philidor 1847. ’s Lands oudste.
Eddie Scholl wekt soms de indruk het legendarische verleden van zijn club hoger aan te slaan dan de eigen palmares. In 1967 werd Philidor landskampioen en lang deed de club zich gelden in de hoogste klasse van de vaderlandse competitie. Het is lastig vergelijken, maar Scholls persoonlijke prestaties overtroffen toch echt die van zijn club. Hij was jeugdkampioen en ten slotte kampioen in 1970. Dat het nationale kampioenschap geen uitschieter betrof blijkt wel uit zijn vorige klasseringen in de zeven keer dat hij meedeed.
Er is over Eddie Scholl meer vermeldenswaard. Bijvoorbeeld dat hij zijn gezinsleven en zijn baan als docent wiskunde aan het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden liet prevaleren boven zijn schaakcarrière. Schaken was voor hem iets dat zich in de vakanties afspeelde. Desalniettemin leverde hij in de periode 1966-1974 een aantal topprestaties: met name aan het eerste bord van het Nederlandse team in de Olympiade in Siegen en in een aantal IBM- en Hoogoventoernooien.
Desondanks voel hem geen titel ten deel. Zijn titel loosheid is het meest flagrante geval van onrecht in de vaderlandse schaakhistorie. Paul van der Sterren schreef vorig jaar in Schaakmagazine een mooi verhaal over de Sterkste Titelloze Nederlandse Schaker Ooit en onthulde daarin dat oud-wereldkampioen Botwinnik in 1964 vond dat er een grootmeester stak in “deze jongeman”.
Volgende week een paar mooie schaakstaaltjes van zijn hand. Vandaag volstaan we met het stukoffer dat hij in het Hoogoventoernooi van 1969 bracht tegen Bojan Kurajica, jeugdwereldkampioen van 1965.
Diagram
Scholl-Kurajica
19. Tae1! Een stukoffer. 19. … Dxc4 Zwart laat het zich bewijzen. 20. Te8+Txe8 21. Txe8+ Kf7 22. De3 Lf8 Ook 22. … g5 verliest: 23. De7+ Kg6 24. Tg 23. TXf8+ Kxf8 24. Ld6+ Kg7 25. De7+ Kh6 26. Df8+ Kh5 27. Dxf6 h6 28. H3 Lxh3 (28. … Pd7 29. G4+) 29. Lf4 g5 30. Df7+ 31. Ph2+ Kh4 32. G3 mat!
REMCO HEITE
h.r.heite@hetnet.nl
Hallo Eddie ,
Wij zaten samen op school 16 , bij onderwijzers Brommer en Bakker .
Onlangs zag ik met mijn vrouw Nelly een film genoemd ” the queens gambit ” en ik moest aan jou denken .
Ik woon als sind 1967 in Sydney Australie , maar ik kom regelmatig terug naar Leeuwarden .
Ik heb nog steeds contact met oude vrienden Jan van Krefeld , Frans Bonnema en Hendrik van Dam .
Het ga je goed , misschien op mijn volgende reis , kunnen we elkaar ontmoeten.
Hartelijke groeten
Dirk van der Goot
Leuk om te lezen dat je nog van het leven geniet !
Ik ontmoet je graag als ik weer naar Leeuwarden reis.
Dirk van der Goot
Moi Eddie,
Wij zaten vijf jaren in dezelfde klas van de Rijks-HBS. Prachtige school, mooie tijd, heel veel geleerd. Ik herinner me vooral de voetbalpartijtjes in de pauze op het Zaailand. Jij voetbalde bij Frisia, ik bij Kollum. Van jou heb ik het trappen met effect geleerd en daar later veel tegenspelers mee verrast. Voetballen doe ik niet meer, wel tennis, twee keer per week.
Ook ik ben leraar wiskunde geweest, maar had het na twee jaar wel gezien. Ben snel overgestapt naar automatisering, eerst bij de RuG, daarna het UMCG. Nooit spijt van gehad, integendeel.
Hartelijke groeten en het ga je goed.