Vele handen maken licht werk
Op de dag voor het lustrum komt er al een flinke groep vrijwilligers op school. Vele handen maken licht werk en dat is maar goed ook, want er moet nog heel wat gebeuren voordat je een grote groep gasten kunt ontvangen in je oude school. Iedereen zoekt zijn eigen werk, overlegt kort, steekt de armen uit de mouwen. Tussendoor is er natuurlijk tijd voor een praatje. Een anekdote of een grapje. Je ontdekt dat je allebei Fries spreekt, terwijl je dat vroeger op school nooit gedaan hebt.

Tent klaar, broodjes klaar
Moet er nog strooizout komen? In de middag zijn er al mensen bezig om de tent buiten in te richten. Kapstokken in elkaar zetten. Tafeltjes uitklappen en aanschuiven. Verwarming testen. Er wordt op en neer gereden met kratten vol kadetjes en beleg. Even tellen of er nog genoeg messen zijn om mee te smeren. Kopje koffie en weer verder. Zo vliegt de vrijdagmiddag voorbij.

Looproutes doornemen
Een van de dingen die je ook doet op de dag voor het lustrum: looproutes doornemen. Om er voor te zorgen dat we ongeveer 800 mensen tegelijkertijd veilig in één gebouw hebben, zorgen we voor eenrichtingsverkeer, toegewezen ontmoetingslocaties voor verschillende generaties en goede bewegwijzering. Dat moet natuurlijk ook allemaal gecontroleerd worden.

Badges sorteren
Een andere groep vrijwilligers legt de badges klaar. Oud leerlingen, oud medewerkers en oud docenten sorteren meer dan duizend kaartjes voor de ochtend en avondbijeenkomst. Op zo’n moment komen herinneringen naar boven over de school waar de één zijn werkzame leven doorbracht en de ander zijn schooltijd. Dat schept toch een band. Oh, en er is nog strooizout!