Marjan van Meerloo uit klas 34a en Richard Sepp uit klas 34b graafden groeven diep in hun geheugen naar hun gedenkwaardige examenstunt.

Herinneringen ophalen
Onze examenstunt vond inmiddels alweer bijna 28 jaar geleden plaats, het was dan ook even graven in het collectieve geheugen van de eindexamenklas van ’96. Gelukkig heeft deze klas sinds de vorige reünie in 2019 een actieve appgroep en meerdere reünies met alleen de klas gehad – dus het collectieve geheugen was beschikbaar!

Het plan ontstaat
Het is niet duidelijk wie met het precieze plan voor de eindexamenstunt kwam, wel dat ondergetekenden betrokken waren bij de totstandkoming ervan. ’95 had een superleuke examenstunt georganiseerd en wij wilden deze overtreffen, dus een wild idee moest het worden!

De kantine wordt strand
En toen kwam het, waarom bouwen we de kantine niet om tot een strand? Dan kunnen we een beachvolleybaltoernooi houden met docenten tegen docenten en docenten tegen leerlingen. We weten nog steeds niet hoe we de leraren/directie hierin hebben meegekregen, maar het is gelukt.

Voorbereidingen
Het was een vreemd rondje sleutels van de school vragen. Toenmalige conciërges/TOA’s Oenie, Joop en Age vonden het wel best als toenmalig conrector De Gelder het best vond en De Gelder vond het wel best als Oenie, Joop en Age het best vonden. Kortom, de sleutels waren met een half uurtje geregeld. En daar sta je dan – na bijna 6 jaar – met de sleutels van de school in je hand!

Wat moest er met het zand gebeuren?
Wel moest er iets gebeuren met het zand na afloop, daarvoor is met de gemeente geregeld – onder andere met de hulp Joop en Age – dat dit op de tuin rondom school terecht zou komen.

De stunt
Maar….het moest wel weer makkelijk van de houten-planken-met-kieren-kantinevloer gehaald worden, dus hebben we eerst de kantinevloer met landbouwplastic bekleed. Dit plastic was in bruikleen gegeven door de vader van een klasgenoot waarvan we nu de naam even niet meer kunnen achterhalen, met als voorwaarde dat het plastic onbeschadigd zou blijven. Joop had nog wel een adresje in de Wâlden voor een kiepwagen met 10 kuub zand. En ja, dat is best veel….

Kruiwagens vol
We zijn de hele middag en nacht bezig geweest om met kruiwagens zand over de kantine te verdelen en onder andere het volleybalnet op te zetten. Er werd na de noeste arbeid nog ‘even’ doorgehaald door velen in de RockIt (voor de jongere lezers: toen nog een onvervalste danstent) en een dutje gedaan in de kantine of ergens anders in school.

Indoor strandfeest
Met dresscode beach/Hawaii werden alle leerlingen de volgende dag op het strand ontvangen. Met bijbehorende muziek was het volleybaltoernooi tussen leraren een groot succes! Een karaokeshow met de leraren en gifgroene en donkerblauwe limonade met een heerlijke chemische kleur als nepcocktails, maakten de beachsfeer af. ‘Gehoord en Gezien’ in de Leeuwarder Courant een paar dagen later maakte het feest compleet.

Nog een dag uitkruien
Daarna zijn we nog wel de rest van de dag (en volgens mij (MvM) ook nog de volgende ochtend) bezig geweest om het zand uit de kantine op de tuin eromheen te krijgen. De planten in de tuin hebben het daarna niet veel beter gedaan, het landbouwplastic is niet geheel onbeschadigd gebleven, maar wij hebben wel op een briljante en zeer geslaagde manier onze middelbareschooltijd vaarwel kunnen zeggen.

Overal zand!
Bij de eerste reünie kreeg ik (RS) Age en Joop volledig over me heen dat er nog jarenlang zand werd aangetroffen in de kieren van de kantinevloer… 13 januari zelf maar eens kijken of er nog steeds restanten van bijna 30 jaar geleden te vinden zijn!

 

Deel je Gymnasium verhaal!

In welke klas zit jij, momenteel? Heb je ook een klassenfoto, herinnering of volstrekt uniek levensverhaal om te delen? Stuur je verhaal naar communicatie@lustrumstedelijkgymnasium.nl.